ΔΕΞΙΩΣΗ; NO PANIC

Τώρα που είναι χειμώνας προτιμήστε  έναν κλειστό χώρο για ευνόητους λόγους… Για το φθινόπωρο και την άνοιξη επιλέξτε ένα “πολυμορφικό” μέρος που να μπορεί να μετατραπεί και να προσαρμοστεί στις ανάλογες καιρικές συνθήκες. Για αυτή την περίπτωση, ένας μεγάλος κήπος ή ο χώρος δίπλα στην πισίνα είναι προτιμότερος αφού μπορεί να “κλείσει” σε περίπτωση που ξεσπάσει κάποιο ξαφνικό μπουρίνι.

Καθιστό δείπνο ή μπουφέ;

Έχετε την άνεση να επιλέξετε ανάλογα με τον αριθμό καλεσμένων σας και το μενού που θα επιλέξετε. Από τη μια μπορείτε απλά να κλείσετε το χώρο χωρίς να μπείτε στη διαδικασία να χρειαστεί να βρείτε εσείς τo catering και από την άλλη να απευθυνθείτε σε μια εταιρεία τροφοδοσίας. Όσον αφορά στην πρώτη περίπτωση πρέπει να γνωρίζετε ότι οι μεγάλοι και καλά οργανωμένοι χώροι μπορούν να σας προσφέρουν πολλές προτάσεις από ποικιλίες μενού έτσι ώστε να μην ανησυχείτε ούτε για το τελικό κόστος, ούτε και για τους δύστροπους συγγενείς με τις περίεργες διατροφικές συνήθειες. Η δεύτερη περίπτωση απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο και τρέξιμο. Ζητήστε διευκρινήσεις από την εταιρεία catering για το τι περιλαμβάνει το πακέτο της τιμής αλλά και πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Για παράδειγμα, πολλά catering συμπεριλαμβάνουν στις υπηρεσίες τους τον πλήρη εξοπλισμό (τραπέζια, καρέκλες, τραπεζομάντιλα και σερβίτσια), ενώ παράλληλα το φαγητό, τα ποτά, το επιδόρπιο αλλά και η απασχόληση του προσωπικού περικλείονται στο συνολικό κόστος.

Αν καμία από τις παραπάνω προτάσεις δεν είναι ικανοποιητικές για εσάς, τότε μάλλον είναι καιρός να αρχίσετε να επεξεργάζεστε την ιδέα του μπουφέ. Παρά τις απόψεις που κάνουν λόγο για τιμές που ανεβάζουν κατά πολύ το λογαριασμό μπορεί να βρείτε πως ταιριάζει πιο πολύ στο δικό σας προϋπολογισμό.

Μην ξεχνάτε ότι το καλό δεν είναι απαραίτητα πάντα και πιο ακριβό.

Σημαντική λεπτομέρεια που  θα πρέπει να υπολογίσετε είναι η απόσταση από την εκκλησία, αφού τόσο η δική σας αργοπορημένη προσέλευση όσο και των καλεσμένων σας στο χώρο της δεξίωσης μπορεί να δημιουργήσει αναστατώσεις και να βγάλει εκτός προγράμματος όλους όσους συμμετέχουν στο γάμο σας είτε πρόκειται για τους επαγγελματίες είτε για τους προσκεκλημένους.

Έχει παρατηρηθεί μάλιστα το φαινόμενο, εξαιτίας του χαιρετισμού και των ευχών στο τέλος της τελετής, το ζευγάρι να αργοπορεί να πάει στο χώρο της δεξίωσης με αποτέλεσμα κάποιοι που έχουν φτάσει ήδη, να δυσανασχετούν, να βαριούνται και τελικά να φεύγουν.

Γι’ αυτό εάν έχετε επιλέξει ένα απομακρυσμένο χώρο δεξίωσης, κοιτάξτε να είστε εσείς συνεπείς και να μη καθυστερήσετε πολύ με τις φωτογραφίσεις και να αφήσετε τους χαιρετισμούς και τις ευχές για μετά.  Άλλωστε είναι καλύτερο να σου εύχονται με ένα ποτήρι σαμπάνια!

Ξεκινώντας την έρευνα αγοράς για την εξεύρεση του ιδανικού χώρου, ο αριθμός των προσκεκλημένων σας είναι η βασικότερη προϋπόθεση για να “κλείσετε” μια αίθουσα. Συνήθως οι αίθουσες που διατίθενται για γαμήλιες δεξιώσεις και ανήκουν στις προτάσεις του περιοδικό ΛΙΣΤΑ ΓΑΜΟΥ, μπορούν να φιλοξενήσουν άνετα από 300 άτομα φθάνοντας ακόμη και τα 2.000.

Πόσο κοστίζει η δεξίωση γάμου;

Η τιμή μιας δεξίωσης  εξαρτάται κατά ένα μεγάλο μέρος από τον αριθμό των καλεσμένων.

Η έγκαιρη απόφαση σχετικά με τον προϋπολογισμό θα σας γλιτώσει από αρκετό προβληματισμό αργότερα. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να σημειώσουμε πως οι ιδιοκτήτες αιθουσών κάνουν μεγάλες εκπτώσεις πλέον για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του ζευγαριού.

Η δεξίωση και μόνο είναι πιθανό να σας κοστίσει περισσότερο από το ήμισυ του προϋπολογισμού σας, αλλά με ορισμένες έξυπνες διαπραγματεύσεις μπορείτε να μειώσετε σημαντικά το κόστος. Και δεν χρειάζεται να αγνοήσετε την ποιότητα.

Στην πραγματικότητα, με τα χρήματα που εξοικονομείτε, θα μπορούσατε να κάνετε καλύτερο το μήνα του μέλιτος σας.

Έτσι, δείτε ορισμένες προτάσεις:

Ορίστε τον προϋπολογισμό σας. Βάλτε δύο στόχους. Πρώτον, η ιδανική τιμή – το ποσό που θα χρειαστεί να ξοδέψετε για τη δεξίωση χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα και δεύτερο, το μέγιστο που είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε σε άλλο χώρο..

Για παράδειγμα, η ιδανική τιμή σας – συμπεριλαμβανομένου του χώρου εστίασης για 150 άτομα, των λουλουδιών, της σαμπάνιας, του κρασιού, του DJ και της μπάντας- μπορεί να είναι 4.500€, ενώ το η μέγιστη τιμή σας ανεβαίνει στα 5.500€.

Διαβάστε τα περιοδικά γάμου, ζητήστε συστάσεις και ελέγξτε τις ιστοσελίδες προκειμένου να βρείτε το χώρο που σας εκφράζει.  Διαλέξτε να διαβάσετε τόσο τις θετικές πληροφορίες όσο και τα μειονεκτήματα, όπως το κόστος, η έλλειψη πάρκινγκ ή η παραμονή μετά τα μεσάνυχτα.

Μπορεί να σας ζητηθεί ο προϋπολογισμός σας.  Αν επιλέξετε να τους τον αποκαλύψετε, αναφέρετε ένα ποσό που να μην υπερβαίνει την ιδανική τιμή σας. Εξηγήστε τι πρέπει να περιλαμβάνει και ίσως ξεκινήσετε δίνοντας τους μια καθορισμένη ημέρα – μπορείτε να φανείτε ευέλικτοι αργότερα ως αντάλλαγμα για μια καλύτερη διαπραγμάτευση.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι μιλάτε σε κάποιον που έχει την εξουσία να μειώσει την τιμή.

Μιλήστε απευθείας με τους προμηθευτές και ζητήστε καλύτερες τιμές από εκείνους. Ένα παράδειγμα είναι και ο ανθοπώλης. Ανακαλύψτε τι λουλούδια θα είναι στην εποχή τους όταν έρθει η μέρα του γάμου σας και αντί να πάρετε κάτι που πρέπει να εισάγει, το οποίο θα σας κοστίσει πιο ακριβά, επιλέξτε κάτι που μπορείτε να βρείτε άμεσα στον τόπο σας.

Το τι θα ειπωθεί κατά τη διαπραγμάτευση είναι σημαντικό, γι αυτό δε θα πρέπει να νιώθετε άσχημα όταν το κάνετε. Σκεφτείτε ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι απολύτως λογικό, και δεν θα πρέπει να νιώθετε περίεργα ζητώντας μια πιο δίκαιη τιμή.

Tags : featured